Mijn top drie favoriete boeken

woensdag 4 november 2020

 


Je herkent het vast wel, boeken waar je geen genoeg van kan krijgen. We hebben ze allemaal. De boeken die ons zelfs na honderd keer herlezen te hebben weer kunnen ontroeren, aan het lachen kunnen maken, die ons weer kunnen verrassen en die ons weer mee kunnen voeren naar een wereld waar we ons volledig thuis voelen. Boeken die we zien als onze beste vrienden, omdat ze er voor ons waren in goede tijden en in slechte tijden. 

Ik heb ze ook. Voor mijn zijn dat drie boeken, die ik ieder jaar minstens 1x oppak. Boeken die ik ken tot in de kleinste details en waarvan ik zelfs zonder te spieken hele passages kan voordragen. Boeken waar ik echt geen genoeg van kan krijgen. 

Om te beginnen Peter Pan geschreven door James M. Barrie. Veel mensen kijken me raar aan als ik zeg dat dit echt een van mijn favorieten is. Ze vinden het kinderachtig en vergissen zich soms behoorlijk in het verhaal. Door het te verwarren met de bekende films. 

Peter Pan is totaal geen kinderachtig boek. Het is vol magie en fantasie, maar zeker niet kinderachtig. Sterker nog de eerste keer dat ik het boek las, toen ik 17 jaar oud was, schrok ik van het boek. Het was totaal niet zoals ik me herinnerde van de welbekende films. Uiteraard is de basis van het verhaal volledig hetzelfde. Maar het karakter Peter Pan echt niet. Zijn karakter is een stuk duisterder dan ik had verwacht of zoals ik hem kende. Het schitterende eiland Neverland idem dito. Ik was hier zo door verrast, dat ik het al snel weer oppakte en daarna opnieuw en opnieuw en opnieuw. Ik ben totaal verliefd geworden op het verhaal, de karakters en de schrijfstijl van de geweldige schrijver Barrie. 

Zijn manier van schrijven is erg gedetailleerd, waardoor je alles heel goed voor je kan zien. Van de veren op de tooien van de indianen tot aan de vrolijk victoriaans ingerichte kinderkamer. De beschrijving van het eiland Neverland is zo perfect dat je in je slaap het eiland moeiteloos kan verkennen. 

Voor mij is het een boek om heerlijk bij weg te dromen en een verhaal waar ik niet zonder kan. 

'n Zomerzotheid is een totaal ander boek. Geschreven door de getalenteerde Cissy van Marxveldt. Het boek dateert terug naar 1927 en is lang niet zo bekend als het zou moeten zijn. Van alle Nederlandse schrijvers is Cissy van Marxveldt een van mijn favoriete schrijfsters. Als twaalfjarige haalde mijn moeder mij over om het stoffige ouder boek 'n Zomerzotheid op te pakken. Ze beweerde dat het echt de moeite waard was.. Vanaf die zomer is het mijn traditie om iedere zomer het boek op te pakken. Want was het boek het waard? Absoluut!

'n Zomerzotheid gaat over een stel tieners op de Veluwe. Ee groepje meisjes en een groepje jongens. Beide groepen kennen elkaar niet en verblijven beide in een ander landhuis. Als de jonkheer van het groepje jongens de dames hoort opscheppen dat ze zonder moeite iemand van adel uit een groep mensen kunnen herkennen. Besluit hij dat ze hem nooit zullen ontmoeten. Samen met de andere jongens smeed hij een plan dat ze zomer van zowel de groep jongens als van de meisjes volkomen op zijn kop zet. 

Het boek heeft enorm veel humor en zorgt er vaak voor dat ik het moet wegleggen, omdat de tranen over mijn wangen lopen van het lachen. Ja, zelfs na 14 zomers lig ik vaak nog te schateren in het gras als ik het boek lees. De schrijfstijl van Cissy van Marxveldt is erg direct en hierdoor verloopt het verhaal vlot. De karakters in het boek zijn enorm verschillend en maken geweldige ontwikkelingen mee. Kortom een geweldige jeugdroman, waar ik tot op de dag van vandaag om kan lachen. 

Het laatste boek was een aanrader van mijn vader. Pride and Prejudice geschreven bij mijn favoriete klassieke Engelse schrijfster Jane Austen. En wat een aanrader! Vanaf het moment dat ik het boek oppakte heb ik het eigenlijk nooit meer neergelegd. Ik kan er echt letterlijk geen genoeg van krijgen. Het verhaal is subliem, de karakters zijn buitengewoon goed beschreven. De hoofdpersonage Elizabeth Bennet maakt een geweldige ontwikkeling mee. En laat me niet beginnen over de norse, maar aantrekkelijke Mr. Darcy. Die alle harten van vrouwen over de hele wereld weet te veroveren. 

De schrijfstijl van Jane Austen is zoals in al haar werken meeslepend en makkelijk te lezen. Jane Austen weet je mee te voeren naar de periode van de Regency en weet alles zo goed te beschrijven dat je niet alleen alles voor je kan zien, maar ook de karakters zo goed leert kennen, dat ze je beste vrienden worden. 

Pride and Prejudice is echt een guilty pleasure van mij. Als ik het boek niet lees, dan kijk ik wel een van de films, tv-series of lees een boek wat erop gebaseerd is. Vanaf het moment dat ik dit boek las als twaalfjarige tot aan de dag van vandaag, kan ik er echt geen genoeg van krijgen.

Heb jij ook van die boeken die je keer op keer leest? Of waar je geen genoeg van kan krijgen? Laat het mij weten hieronder in de reacties!

Tot snel!


Een reactie posten

Laat mij hier weten wat je ervan vindt! Je hoeft je niet aan te melden om te kunnen reageren. ;)

Instagram