A Christmas Carol - Review

donderdag 24 december 2020

 

"For it's good to be children sometimes, and never better than at Christmas, when it's mighty Founder was a child himself."

A Christmas Carol is een van de bekendste spookverhalen die vertelt word tijdens Kerst. Vol magie, spoken, kerst en een mopperende Scrooge. We kennen het verhaal van films en tv, maar is het boek net zo goed?

Specificaties

Schrijver: Charles Dickens
Genre: Kerstverhaal, Spookverhaal, Engelse klassieker, Literatuur
Verkrijgbaar: paperback, hardcover, luisterboek, e-book

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Victoriaans Londen. Het verhaal volgt Ebenezer Scrooge, die een oude chagrijnige, gierige zakenman is. Hij heeft een hekel aan Kerst en noemt het allemaal maar "humbug". Als zijn boekhouder, Bob Cratchit, en zijn neef, Fred, hem niet weten te overtuigen vrolijker te zijn met Kerst, wordt Scrooge in de nacht bezocht door de oude geest van zijn zakenpartner Jacob. Hij waarschuwt Scrooge dat als hij zo blijft, het slecht met hem zal aflopen in de dood. 
Die nacht krijgt Scoorge drie geesten op bezoek uit het verleden, heden en de toekomst. Zij proberen Scrooge zijn gedachten over Kerst te veranderen door hem allerlei verschillende gebeurtenissen te laten zien. Zal dit ze lukken?

Wat vind ik van het boek?

A Christmas Carol is een van mijn favoriete boeken om te lezen rond de feestdagen in december. Het verhaal is erg mooi en heeft verschillende diepe betekenissen. Waarvan de belangrijkste wel is dat het niet uitmaakt hoeveel geld je hebt, zolang je maar je familie en liefde hebt. 
Ik vind het verhaal heerlijk om te lezen en het is een van mijn favoriete van Charles Dickens. Vaak vind ik zijn schrijfstijl wat moeilijk om doorheen te komen, omdat sommige van zijn verhalen wat langdradig zijn en erg beschrijvend beschreven. A Christmas Carol is dat helemaal niet. Het tempo van het verhaal ligt redelijk hoog en de gebeurtenissen volgens zich snel op elkaar. Het verhaal is ook niet heel erg beschrijvend beschreven, maar er zitten juist veel conversaties in.
Scrooge is in het begin een vervelende man, maar tijdens het verhaal begin je hem steeds meer te begrijpen en van hem te houden als hoofdpersoon. Hij is de enige karakter die een ontwikkeling maakt in het boek. De bijfiguren zijn allemaal erg lief en bijna perfect qua gedrag en karakter, zeker vergeleken met Scrooge. Je kan het niet helpen door mee te leven met Bob Cratchit en zijn gezin en de lieve neef Fred.  
De scene die mij altijd het meest grijpt is bij de laatste geest, de geest van de toekomst, over kleine Tim. Deze scene brengt altijd tranen in mijn ogen en vindt ik moeilijk om te lezen. 
Het boek geeft meer diepgang aan het verhaal en belicht het vieren van het Kerstfeest uit verschillende hoeken en tijdens deze zware tijden. Het is een mooi, warm familieverhaal.

Ik ben dol op dit verhaal en raad het daarom ook echt iedereen aan om een keer te lezen. We worden misschien rond Kerst wel dood gegooid met dit verhaal, door de vele verfilming en naspelen op tv, maar het boek is het absoluut waard en met maar iets meer dan 100 pagina's heb je het verhaal zo gelezen.

Mijn Goodreads beoordeling

A Christmas Carol     ★★★★★

Heb jij weleens A Christmas Carol gelezen? Wat vindt jij van dit verhaal? Laat het mij weten in de reacties hieronder!
Tot snel!


Een reactie posten

Laat mij hier weten wat je ervan vindt! Je hoeft je niet aan te melden om te kunnen reageren. ;)

Instagram