Boeken die tegenvielen in 2020

vrijdag 22 januari 2021


We hebben allemaal weleens boeken die tegenvallen. Vorig jaar viel het voor mij gelukkig mee en had ik uiteindelijk maar vier boeken die tegenvielen.  

Als kijk naar alles wat ik gelezen heb in 2020, dan kom ik tot de conclusie dat ik een super goed leesjaar heb gehad. Ik heb van de meeste boeken genoten en er vielen er eigenlijk maar vier echt heel erg tegen. Deze heb ik dan ook ge-DNFed (Did Not Finish). 
Ik heb besloten in deze post alleen te praten over deze boeken. Eerlijk gezegd waren er nog wel een aantal boeken waarvan ik meer had verwacht, maar uiteindelijk vond ik deze wel leuk genoeg om uit te lezen. Vandaag heb ik het dus alleen over de boeken die zo erg tegenvielen dat ik ze weg heb gelegd. 

The Dressmaker

Geschreven door: Rosalie Ham
Genre: historische fictie
Aantal pagina's: 296
Verkrijgbaar in: paperback, e-book, luisterboek

The Dressmaker volgt Tilly Dunnage die na twintig jaar terug keert naar het oude stadje waar ze als kind uit verbannen was. Ze is nu een getraind naaister en heeft jaren in Parijs gewoond en geleerd. Ze gaat naar huis om te kijken hoe het met haar moeder gaat, maar besluit te blijven. Ze wordt nog steeds gezien als een outcast, maar start toch haar eigen modewinkel. Haar jurken zorgen voor onrust aangezien ze jaloezie en strijdlust opwekken in de vrouwen in het stadje. 
Tilly worstelt met wraak nemen op de mensen die haar slecht hebben behandeld als kind en heeft ook zo de nodige liefdes problemen. 

Het boek sprak mij vanaf het begin al niet echt aan, maar ik had het op de plank staan en wilde het daarom per se lezen. Misschien had ik het gewoon links moeten laten liggen. Vanaf het eerste hoofdstuk pakte het boek mij niet. Het lag niet zozeer aan de schrijfstijl, maar meer aan de personages en het verhaal. Ze deden mij niets. Ik heb doorgezet tot aan de 200 pagina's en toen heb ik het weggelegd. In eerste instantie met het idee ik pak het later wel weer op, maar ik ben het boek volledig vergeten. Het verhaal had zo weinig greep op mij dat ik er niet meer aan dacht en er ook geen behoefte voor voelde om het verder te lezen. 
Echt een goede reden om dit boek niet uit te lezen heb ik niet. Ik vond het gewoon niets. De karakters waren niet echt vervelend, maar een beetje niet zeggend en grepen mij totaal niet. Het verhaal vond ik saai en leek op iets wat ik vaker gelezen had. Het klonk niet origineel en het had geen grip op mij. 

Where Hop Previals

Geschreven door: Janette Oke
Genre: historische fictie
Serie: Return to the Canadian West
Deel: 3, laatste deel 
Aantal pagina's: 448
Verkrijgbaar in: hardcover, paperback, e-book

Return to the Canadian West volgt Elizabeth Thatcher die het zelfde pad wilt bewandelen als haar tante. Die je misschien kent van de serie When Calls the Heart. Elizabeth gaat net als haar tante lesgeven in een klein stadje, Coal Valley, aan de frontier. Hier moet ze erg wennen aan het nieuwe leven en worstelt met het achterlaten van de luxe die ze gewend was thuis. 
Ze ontmoet een mountie Jarrick, waar ze langzaam aan steeds meer gevoelens voor begint te krijgen. 
Het eerste deel volgt Beth in Coal Valley en hoe ze zich aanpast aan het leven daar en haar beginnende vriendschap met mountie Jarrick. Het tweede deel volgt Beth, haar zussen en moeder op een cruise en dit laatste deel gaat over haar terugkeer naar Coal Valley en courtship met Jarrick. 

Het eerste deel vond ik super leuk en deed mij enorm veel denken aan de Hallmark serie When Calls the Heart. Er zaten veel scenes de serie in het boek en zelfs verschillende personages. Het tweede deel vond ik erg tegenvallen. Dit had vooral te maken met het verhaal, ik had het gevoel dat we een uitstapje deden wat het verhaal betreft. Alles waar het om draaide in het eerste deel werd niet doorgezet en stond volledig stil. De cruise was wel leuk, maar voegde niets toe aan het verhaal van het eerste deel. 
Dit laatste boek vond ik wederom qua verhaal enorm tegengevallen. Ik heb het boek bijna uitgelezen, tot aan de 300 pagina's. Het viel voor mij vooral enorm tegen, omdat de romantiek tussen Elizabeth en Jarrick erg geforceerd voelde en nauwelijks kon bloeien. Toch waren ze helemaal verliefd, waarom? Geen idee. Als lezer maak je dit niet mee en dat vond ik erg slecht aangezien dit laatste boek alleen maar draait om hun liefde, waarvan je vervolgens nauwelijks wat van ziet. Ze schrijven elkaar brieven en bespreken de toekomst, maar leren elkaar niet kennen of beleven geen mooie romantische momenten. 
Wat ik ook erg jammer vond was de terugval van Beth's karakter. Beth groeide enorm in het eerste deel van verwend meisje naar een jonge vrouw die zelfstandig was en les gaf aan het frontier. In dit laatste deel kan ze ineens niets meer zelf en lijkt ze alles te zijn vergeten van wat ze geleerd heeft in het eerste deel. Dat stoorde mij enorm en hierdoor begon ik mij steeds meer aan haar te irriteren. 
Al met al was het niet wat ik had verwacht en uiteindelijk heb ik het weg gelegd. 

The Last Wish 

Geschreven door: Andrej Sapkowski
Genre: volwassen fantasie
Serie: The Witcher
Deel: 0.5
Aantal pagina's: 360
Verkrijgbaar in: paperback, hardcover, luisterboek, e-book

Geralt the Witcher , is vereerd en gehaat. Hij is een man wiens magische krachten, versterkt door lange training en een mysterieus elixer, hem tot een briljante vechter en een genadeloze huurmoordenaar hebben gemaakt. Toch is hij geen gewone moordenaar. Hij jaagt op veelsoortige monsters en gemene duivels die het land verwoesten en de onschuldigen aanvallen.
Maar niet alles wat er monsterlijk uitziet, is slecht en niet alles wat eerlijk is, is goed 

Op sociale media werd The Last Wish aangeraden als je met The Witcher serie wilde beginnen. Het is een prequel en niet het eerste deel van de serie. Het boek bestaat uit verschillende korte verhalen die Geralt volgen in zijn queeste van het jagen op monsters en duivels. 
Dit boek heb ik gelezen door naar het Nederlands vertaalde luisterboek te luisteren dat werd voorgelezen door Jelle Amersfoort. Het luisterboek viel mij op zich niet tegen, de stem was fijn om naar te luisteren, al vond ik het soms een beetje monotoon. 
Het grootste probleem bij mij lag dat ik niet ieder verhaal leuk vond, het zijn korte verhalen waarvan de een leuker is dan de ander. Iedere keer leer je ook weer nieuwe karakters kennen, de ene keer zijn ze erg interessant en de andere keer super vervelend. Dit zorgde ervoor dat ik het moeilijker vond om naar het boek te luisteren. Ook had ik soms wat problemen met het taalgebruik, het taalgebruik is erg ruw en de schrijver schuwt niet om alles tot in de details te beschrijven. Ook kwam er erg veel seks in voor, veel meer dan ik had verwacht. Voor mij iets te veel voor een fantasie boek. 
Al met al begon het luisteren naar het boek mij steeds meer tegen te staan en het hielp ook niet echt dat de enige karakter die we het hele boek volgde niet super interessant was naar mijn idee. Ik vond Geralt een beetje saai en de verhalen steeds minder leuk worden. 
Uiteindelijk heb ik dit boek weggelegd en niet uitgelezen. Wel zou ik graag nog een keer het eerste deel van de serie willen proberen. Misschien dat ik het dan leuker vind.     

Crown of Midnight

Geschreven door: Sarah J. Maas
Genre: young adult fantasie
Serie: Throne of Glass
Deel: 2
Aantal pagina's: 420
Verkrijgbaar in: paperback, hardcover, luisterboek, e-book

Na een jaar hard werken in de zoutmijnen van Endovier heeft de achttienjarige huurmoordenaar Celaena Sardothien de wedstrijd van de koning gewonnen om de nieuwe koninklijke huurmoordenaar te worden. Maar Calaena is verre van loyaal aan de kroon. Door de schertsvertoning voort te zetten, terwijl ze net doet alsof ze het bevel van de koning uitvoert, zal haar vaardigheden op een geheel nieuwe manier worden getest. En het is zeker niet het enige punt van verwarring voor het jonge meisje. Want hoewel ze haar keuze heeft gemaakt tussen Dorian en Chaol, zijn de wegen van het hart nooit eenvoudig ...

Crown of Midnight, hier had ik echt moeite mee. Ik wilde deze serie zo graag leuk vinden, alle andere werken van Sarah J. Maas vind ik erg leuk en behoren tot favorieten. Deze serie echter pakt mij totaal niet. Zelf ben ik nooit echt dol op verhalen over huurmoordenaars, daarom staan waarschijnlijk The Last Wish en dit boek op de lijst. Ik blijf dit soort verhalen proberen, ook al vallen ze voor mij bijn altijd tegen. 
Het eerste boek dat ik las van deze serie was The Assassin's Blade, de prequel voor deze serie. Dit boek vond ik best leuk, niet super, maar ik vermaakte mij er wel mee. Hierna besloot ik Throne of Glass te lezen. Ik stoorde mij enorm aan de karakters en het verhaal. Het leek op sommige momenten een beetje op The Hunger Games en het verhaal kreeg vreemde plot wendingen en vele verhaallijnen werden toevoegt in dit boek. Celeana vond ik een vervelend mens en ik stoorde mij enorm aan het feit dat ze continue werd beschreven als beste en gevaarlijkste huurmoordenaar allerlei tijden. Je zag er helemaal niets van terug in het verhaal! Ik had dolgraag willen lezen hoe gevaarlijk ze dan was door acties die zij zou doen in het boek. Maar in plaats van super sterk en gevaarlijk komt ze eerder zwak en een beetje dommig over. 
Ik besloot door te zetten en pakte dit tweede boek ook op, maar na 100 pagina's gaf ik het op. De karakters en het verhaal pakken mij gewoon niet. Ik had geen zin om door te blijven lezen, ook al roept iedereen dat het na het derde deel steeds beter wordt. Ik wil niet wachten tot na het derde deel, ik wil dat het nu gewoon al leuk en spannend is om te lezen. 
Wie weet probeer ik het ooit in de toekomst nog een keer. Sarah J. Maas vind ik een hele fijne schrijfster om boeken van te lezen, dus het frustreert mij een beetje dat ik hier niet doorheen 


Welke boeken vielen bij jou tegen vorig jaar? Heb je ook boeken niet uitgelezen als ze tegenvielen? Laat het mij weten in de reacties hieronder!
 


Tot snel!


2 opmerkingen

  1. The dressmaker heb ik niet gelezen, maar als film gezien op Netflix. Ik had me er ook behoorlijk op verheugd, maar het is misschien wel de slechtste film die ik in 2020 gezien heb, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, Ik wilde het boek eerst lezen voor ik naar de film keek, maar ik denk dat ik die nu maar links laat liggen...

      Verwijderen

Laat mij hier weten wat je ervan vindt! Je hoeft je niet aan te melden om te kunnen reageren. ;)

Instagram