Tips om meer te lezen

vrijdag 26 februari 2021

Lezen is niet alleen mijn hobby, maar ook echt een passie van mij. Ik lees iedere dag en iedere maand heb ik wel een aantal boeken gelezen. Hierdoor krijg ik vaak genoeg bepaalde opmerkingen te horen: 'Heb je al weer een boek uit?' 'Jij leest ook snel!' 'Ik kan dat niet, zoveel lezen als jij doet.' 'Ik lees ook heel graag, maar daar kom ik nooit aan toe.' Dit zijn maar enkele kreten die ik vaak genoeg hoor, vandaag deel ik met jullie een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat ook je meer kan lezen. 

Voor deze tips ga ik helemaal uit van wat ik doe om zoveel te lezen. Ieder leven is anders en heeft een andere dagelijkse indeling, niet alle tips hieronder zullen dan misschien op jou van toepassing zijn, maar hopelijk zit er iets tussen waar je wat aan hebt. 

Om een idee te geven hoe ik deze tips toepas, geef ik hier een korte schets van mijn situatie. 
Zelf woon ik alleen en heb hierdoor geen gezin om voor te zorgen of andere mensen in mijn huis om rekening mee te houden (alleen een kat). Ongetwijfeld helpt dit ook om zoveel te kunnen lezen. Hoewel ik vorig jaar toen ik bij mijn ouders woonde nog wel meer las dan nu en daar ook gewoon dagelijks hielp in het huishouden en we gezamenlijk dagelijkse activiteiten hadden. Zelf merk ik juist doordat ik alleen ben minder tijd heb om te lezen, omdat ik overal voor op draai in huis. Naast het huishouden, de dagelijkse karweitjes en speelkwartieren met mijn kat, werk ik als docent vier dagen in de week en besteed ik ook in mijn weekend af en toe tijd aan mijn werk. Dit alles naast mijn sociale leven, ik geef eerlijk toe dat dit tegenwoordig wat minder is door uiteraard corona... 
Hopelijk geeft dit een beetje perspectief bij de tips die ik hieronder geef šŸ˜‰

Mijn Tips

1. Plan iedere dag een leesuurtje in

Het helpt mij enorm om meer te lezen, door iedere dag een vast moment te pakken om een halfuur of een uur te lezen. Ik moet bekennen dat dit voor mij scheelt per dag, maar toch probeer ik steeds rond hetzelfde tijdstip even te lezen. Dit doe ik altijd rond vier uur als ik thuis ben in het weekend en anders zodra ik thuiskom van mijn werk (wat verschillend is, maar meestal tussen 4 en 5) dan pak ik even een halfuur of een uur voor ik eten ga koken om te lezen. Dit zorgt ervoor dat je structureel bijna iedere dag leest en daardoor schiet je al aardig op met je boek.

2. Boeken lezen op verschillende manieren

Dit is voor mij echt de manier om meer te lezen. Met verschillende manieren bedoel ik een boek lezen fysiek (paperback/hardcover), luisterboek en e-book. Sinds ik een jaar lid ben van de bibliotheek heb ik ook toegang tot de online bibliotheek. Hier probeer ik altijd te kijken of het boek dat ik fysiek lees ook beschikbaar is als e-book en/of luisterboek. Vooral luisterboeken vind ik echt enorm helpen. Als het beschikbaar is in een van deze formats of beide dan download ik ze en lees deze wanneer ik het fysiek boek niet kan lezen. Bijvoorbeeld als ik het huishouden doe, zet ik het luisterboek aan of als ik naar de wc ga, mij klaar maak voor de dag, met openbaarvervoer reis of ergens heen ga waar ik moet wachten (tandarts, ziekenhuis, enz) dan luister ik naar het luisterboek of lees ik het e-book. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd een groot zwaar boek hoeft mee te sjouwen en je altijd verder kan lezen. Een tip hiervoor probeer altijd een hoofdstuk af te ronden voor je switcht van format. Dat is makkelijker opzoeken, hoewel ik soms ook switch in een hoofdstuk. Dat duurt iets langer met zoeken, maar het kan wel. 

3. Lees meer dan een boek tegelijk

Helaas lees ik graag fantasie boeken en deze kan ik niet altijd via de online bibliotheek luisteren of lezen als e-book. Een tip hiervoor via Audible of Storytel kan dit meestal wel, alleen moet je hiervoor betalen, online bieb zit in mijn bibliotheek abonnement. 
Doordat ik niet altijd het boek dat ik fysiek lees ook via een ander format kan lezen, kies ik er vaak voor een ander luisterboek of e-book te lezen. Dit betekent dat ik eigenlijk bijna altijd twee of meer boeken tegelijk lees. Niet exact op het zelfde moment, maar als ik wissel van een fysiek boek naar een luisterboek is dit soms een ander boek. Zelf vind ik dit eigenlijk wel leuk en soms heb ik ook gewoon even een pauze nodig van een boek voor ik verder leest. Waarom zou je dan een pauze nemen van lezen? Je kan dan gewoon een ander boek oppakken en weer verder gaan met het boek waar je een pauze van nam, zodra je dat wilt. Soms is een boek zwaar qua onderwerpen of stof, waardoor je het even wilt wegleggen. Om niet te stoppen met lezen is het gewoon makkelijker om dan een ander boek op te pakken. Dit zijn redenen waarom ik vaak meer dan een boek lees. 
Daarnaast kijk ik ook vaak meer dan een serie. Dit is voor mij even leuk als meer boeken lezen. De ene dag lees ik dit boek en de andere dag de ander. Zo kan een verhaal wat beter op mij inwerken, heb ik tijd om erover na te denken tussen het lezen door en lijkt het net alsof je even moet wachten voor de volgende aflevering op tv komt. Het is naar mijn idee hetzelfde. 

4. Zorg voor afwisseling 

Deze tip sluit eigenlijk heel mooi aan bij tip 3. Alleen bedoel ik hier niet perse lees meer dan een boek tegelijk, maar juist wissel boeken af qua moeilijkheidsgraad of zwaarte. Een van de redenen dat ik graag Young Adult fantasie boeken lees is om de volwassen fantasie boeken af te wisselen. Deze laatste kunnen soms erg complex en bijna zwaar aanvoelen qua verhaal dat je leest. Dit bedoel ik niet op een slechte manier, ik houd daarvan! Maar ik vind het soms dan juist lekker om tussendoor een minder zwaar en complex verhaal te lezen. Dit om te zorgen voor afwisseling en zo houd ik de vaart van het lezen erin. 
Ook non-fictie boeken zijn leuk om te lezen, maar ik lees er niet graag meerder tegelijk of achter elkaar. Ik vind het juist fijn om dit dan af te wisselen met andere boeken van andere genres. Afwisseling zorgt er ook voor dat je nieuwe dingen kan uitproberen, maar ook dat het lezen leuk blijft. Zo lees je niet steeds hetzelfde en kan je even een pauze nemen van de wat zwaardere werken. 

5. Probeer iedere dag een totaal aantal pagina's te lezen

Deze tip lijkt een beetje op tip 1. Alleen lees je dit verspreid over de dag. Zelf probeer ik iedere dag ongeveer 100 pagina's te lezen. Dit doe ik soms in een zitting, als ik daar de tijd voor heb en andere dagen is dit verspreid over de gehele dag of een avond. Dat ligt er helemaal aan. Soms lees ik een kwartier en dan een paar uur later lees ik weer verder. Zo zorg je ervoor dat je een doel hebt, maar ook opschiet in je boek. 
Je kan dit natuurlijk ook doen met een hoofdstuk. Als je iedere dag een hoofdstuk of twee leest, zal je zien dat je aardig opschiet in een boek en het sneller uit hebt dan anders. 

6. Neem je boek overal mee naar toe

Ja, ik ben een van die mensen die altijd een boek bij me heeft. Zelfs in een zware tas, heb ik een boek zitten. Zeker tegenwoordig gaat dit helemaal makkelijk door apps voor luisterboeken en e-books op je telefoon, laptop of tablet. Ook een e-reader kan hier een goeie uitkomst voor zijn, vaak minder zwaar dan een boek. Maar ik neem ook nog steeds een fysiek boek mee, als ik dat perse wil. 
Hierdoor heb ik altijd een boek bij me en als ik onverwachts ergens moet wachten of even een moment heb waar ik alleen ben, kan ik verder lezen in het boek waar ik mee bezig was. Veel mensen kiezen ervoor te scrollen op hun mobiel, maar je kan natuurlijk ook in plaats van het checken van social media een paar pagina's lezen van je boek. Zo schiet je ongemerkt op en heb je het uit voor je het weet!

7. DNF een boek

Naast tip 2, is dit voor mij ook een van de beste manieren om meer te lezen. DNF betekent Did Not Finish, of terwijl ik lees het boek niet uit. Ik lees voor mijn plezier en weiger boeken verder te lezen die ik niet leuk vind. Hoe goed een boek soms aangeschreven staat, geprezen wordt of overal besproken wordt. Als een boek niet leuk is heb ik moeite om dit te lezen. Als ik merk dat het lezen van het boek mij tegen gaat staan dan stop ik ermee. Helaas heb ik vaak genoeg gehad in het verleden dat een boek lezen dat ik niet leuk vind er juist toe leid dat ik minder ga lezen. Ik ga er tegen op zien en kies andere activiteiten om mij bezig te houden waardoor ik niet kan lezen. Ik voel me dan soms schuldig als ik een ander boek oppak, omdat ik dan denk 'maar eigenlijk was ik dat andere boek aan het lezen...'
Een boek DNFen helpt mij enorm om het plezier van lezen vast te houden en niet in een leesdip te raken. 

8. Stel andere prioriteiten

Deze tip klinkt misschien hard, maar het is wel waar. Een van de redenen dat ik zoveel kan lezen, is omdat lezen niet alleen een geliefde hobby is, maar ook een hobby die ik als prioriteit in mijn leven zie. Ik maak er tijd voor vrij. Dit betekent dus dat ik andere keuzes maak in mijn leven om meer te lezen, dan andere mensen. Ik moet er dingen voor laten om zoveel te kunnen lezen. Een voorbeeld hiervan is ik kijk minder tv, minder tv series en minder films dan ik vroeger deed toen ik minder las. Door niet hele weekenden en avonden voor de tv of Netflix te hangen heb ik tijd over om andere dingen te doen en mijn voorkeur gaat uit naar lezen. Ook zit ik minder achter de pc en besteed ik weinig tijd aan social media (wat ik soms toch wat meer zou moeten doen voor mijn blog...). Dit zorgt er ook voor dat ik meer tijd over heb om te lezen. Dit zijn maar een aantal voorbeelden die ik nu anders doe dan ik vroeger deed toen ik minder las. Ik plan mijn dag zo in dat ik iedere dag even de tijd heb om te lezen en daardoor dagelijks verder kom in mijn boek, dit komt ook omdat ik mij aan deze planning houd. 
Meer willen lezen is ook echt andere prioriteiten stellen, tijd vrij maken om ook daadwerkelijk meer te lezen. Hiervoor zal je misschien andere keuzes moeten maken en dingen voor moet laten. Dit betekent niet dat als je dat niet wilt of onzin vindt, dat dit niet goed is, maar je zal dan waarschijnlijk nooit echt meer lezen dan je nu doet. Meer lezen komt niet uit de lucht vallen, je zal het zelf moeten doen door een boek op te pakken en er dus nogmaals tijd voor vrij te maken.   

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! Wat vind jij van deze tips? Heb jij misschien nog andere tips om meer te lezen? Laat het mij weten in de reacties hieronder!

Tot snel!10 opmerkingen

 1. Ik heb elke dag een leesuurtje voor het slapen gaan. Heerlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een boek lezen schiet er vaak bij in. Daarom ben ik groot fan van luisterboeken, dit luister ik tijdens mijn fietsrit naar het werk. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Luisterboeken zijn inderdaad ideaal. Vooral tijdens een activiteit!

   Verwijderen
 3. Die passie herken ik! Ik las vroeger al alles wat los en vast zat. Maar sinds ik kinderen heb, zijn de kinderen boeken favoriet en vind ik het belangrijk onze kinderen het mooie van boeken ontdekt. Gelukkig door het samen lezen hebben ze het plezier van lezen al ontdekt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat fijn dat je dat met je kinderen doet. Dat deed mijn moeder ook altijd en heeft mij echt enorm geholpen om van lezen te houden.

   Verwijderen
 4. Leuk geschreven, zou idd ook meer moeten lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees bijna elke avond voor ik ga slapen, al val ik soms na 2 pagina’s al in slaap. Luisterboeken moet ik toch echt eens proberen voor overdag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Luisterboeken zijn ideaal voor als je bezig bent. Dan lees je ongemerkt best veel. Zelf vind ik het ook heerlijk om voor ik ga slapen te lezen en het in slaap vallen komt me bekend voor :D

   Verwijderen

Laat mij hier weten wat je ervan vindt! Je hoeft je niet aan te melden om te kunnen reageren. ;)

Instagram