Waarom DNF ik een boek?

maandag 22 maart 2021

DNF is een term dat heel veel voorkomt in de online boekengemeenschap. Maar wat is nou DNF? En waarom zou je een boek DNFen? Wanneer DNF je dan een boek? 
Dit zijn vragen die ik vaak voorbij zie komen op social media. Het leek mij leuk om in te gaan op deze vragen en dan vooral vanuit mijn eigen perspectief. Zelf DNF ik weleens een boek en vandaag leg ik uit waarom en wanneer ik dit doe en wat ik ervan vind als iemand een boek DNFed. 

Wat is DNF?

DNF is een Engelse afkorting voor Do Not Finish. Deze afkorting wordt veel gebruikt in de online boekengemeenschap op alle social media platforms. Je gebruikt het dus voor de boeken die je niet volledig hebt uitgelezen. 

Waarom DNF ik een boek?

Een boek DNFen doe ik al zolang als ik mij kan herinneren. Alleen wist ik vroeger niet dat hier een naam voor was. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik mij vroeger ervoor schaamde en er niet mee te koop liep. Sinds twee jaar denk ik daar totaal anders over. Dit komt doordat ik in aanraking kwam met de online boekengemeenschap. Hier zijn de meningen over het DNFen van een boek enorm uitlopend, maar na het luisteren en lezen van verschillende meningen ben ik tot de conclusie gekomen dat het niet iets is waar ik mij voor hoef te schamen. Niet alleen doen veel meer mensen dit, maar het zorgt er ook voor dat ik mijn plezier in lezen houd en dat vind ik erg belangrijk. 
Lezen doe ik voor mijn plezier en als een boek mij geen plezier geeft dan zie ik niet in waarom ik het verder zou lezen. Als ik mijzelf dwing een boek verder te lezen waar ik geen plezier aan beleef, dan merk ik keer op keer dat ik de activiteit lezen juist ga uitstellen en ik in een reading slump (dat ik steeds minder ga lezen) terecht komt.
Er zijn veel redenen waarom ik uit eindelijk een boek weg leg, die bespreek ik onder het volgende kopje. Uiteindelijk komt het voor mij erop neer, dat ik met plezier en interesse een boek wil lezen. Zodra dit ontbreekt wordt het lezen ervan een stuk lastiger. Toch blijft het voor mij altijd een lastige keuze. Vooral als het een boek is dat nog moet uitkomen en ik deze toegestuurd heb gekregen om te lezen. Maar aan het einde van de dag vind ik het belangrijker dat ik een eerlijke review schrijf en ook de juiste keuzes voor mijzelf maak. In dit soort reviews beschrijf ik wel duidelijk waarom het boek niets voor mij was en ben ik daar gewoon eerlijk in. Gelukkig komt dit niet heel veel voor. 
De beslissing om een boek weg te leggen maak ik niet gemakkelijk. Hier denk ik serieus altijd een aantal dagen over en ik heb een regel waar ik mij altijd aan houd. Leg het een paar dagen weg, denk je er niet aan of ga je er tegenop zien om het weer op te pakken, dan is de keuze voor mij gemaakt. Ook DNF ik pas een boek als ik minstens 1/3 van het boek gelezen of het liefst meer. Ik hoop altijd dat een boek mij toch nog pakt na meer als 100 pagina's, want wie weet is enkel het begin niet mijn ding en is juist het middenstuk en het einde helemaal geweldig. 

Wanneer DNF ik een boek?

Ohh hier zijn heel veel redenen voor. Het is echt niet zo dat ik na een paar pagina's een boek al neer leg om het daarna niet meer op te pakken. Als ik een boek DNF dan denk ik daar echt even over na. De ene keer is de beslissing sneller genomen dan een andere keer, dat verschilt helemaal per boek en waarom ik erover nadenk om het weg te leggen. 
Hieronder mijn redenen voor het wegleggen van een boek: 
 • Indien het verhaal enorm tegenvalt. 
 • Als ik mij erger aan de karakters. 
 • Wanneer de beslissingen die de karakters nemen enorm irrationeel zijn.
 • Als insta love slecht beschreven is en het een romantische boek is. 
 • Zodra karakters iedere keer bij het openen van hun mond scheldwoorden gebruiken. 
 • Als ik geen connectie heb met de karakters. 
 • Wanneer de schrijfstijl veel te stroef is, te kinderachtig of gewoon voor mij niet door te komen is. 
 • Wanneer het verhaal of de karakters mij niet interesseren en niet weten te pakken. 
 • Als het boek te gelovig is en alles wat gebeurt wordt toegeschreven aan het geloof of de wil van God. 
 • Wanneer het verhaal veel te voorspelbaar is. 
 • Als ik na 1/3 van een boek er nog steeds niets aan vind. 
 • Als ik na een paar dagen van het wegleggen van het boek er totaal niet aan moet denken en er juist tegenop ga zien bij het vooruitzicht dat ik het weer verder moet lezen. 
 • Zodra ik een boek echt gewoon niet leuk vind. 
 • Een combinatie van alles wat hierboven staat of een aantal punten gecombineerd. 

Wat vind ik van het DNFen van een boek? 

Aan de hand van de tekst hierboven is het denk ik wel duidelijk dat ik er zelf geen problemen mee heb. Persoonlijk vind ik dat iedereen dit voor zichzelf moet beslissen en dat er geen schaamte is als je besluit een boek niet uit te lezen. Sterker nog ik raad iedereen aan die worstelt met een boek om deze minstens een paar dagen aan de kant te leggen en eventueel voor altijd. Want waarom zou je jezelf dwingen een boek te lezen dat je niet leuk vindt of niet interessant genoeg? Zeker als je lezen je hobby is, dan zou ik er niet te veel over nadenken. Waarschijnlijk als het je beroep is, ligt dit wel anders. 

Wat vind jij van het DNFen van een boek? DNF jij weleens een boek, zoja waarom? Laat het mij weten in de reacties hieronder!Tot snel! Een reactie posten

Laat mij hier weten wat je ervan vindt! Je hoeft je niet aan te melden om te kunnen reageren. ;)

Instagram