Unsinkable Review

maandag 19 april 2021

"Ik ben nooit bang geweest voor water, laat staan voor de zee." 

Samenvatting

Je kent het verhaal, maar is dat echt hoe het is gegaan? Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt. Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van. Gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.

Specificaties

Geschreven door: Lotte van den Noort
Genre: young adult, historische fictie 
Aantal pagina's: 380
Verkrijgbaar in: hardcover, e-book, Nederlands
Ik heb gelezen in: hardcover

Wat vind ik van het boek?

Net zoals altijd is deze review weer verdeeld in pluspunten en minpunten.

Pluspunten 
⛴ De opbouw van de spanning in het verhaal is erg goed gedaan. Het bouwt zich heel geleidelijk op tot het een hoogte punt bereikt tegen het einde van het boek. De spanning is ook wel aanwezig doordat je weet hoe het afloopt met de Titanic. Hierdoor zit je af en toe in de rats voor de karakters, vooral als ze besluiten maken waarvan je weet dat het niet goed kan aflopen.
⛴ Het verhaal zit heel goed in elkaar. Het is gebaseerd op een van de bekendste complottheorieën en als Titanic fan, is dit gewoon om te smullen. Het boek zorgde ervoor dat ik de drang weer kreeg om allerlei documentaires te gaan bekijken. Het is spannend en voelt aan alsof het echt gebeurd kan zijn. Dat is zeker een must in historische fictie. 
⛴ De karakters zijn leuk om te volgen en voelen echt aan. De hoofdpersoon Kitty vond ik in het begin een beetje verwaand, maar als snel begon ik aan haar te wennen en vond ik haar erg leuk. Ook de vriendinnen die ze maakte aan boord en haar broer waren leuke bijfiguren met af en toe ook wat humor. 

Minpunten
⛴ De schrijfstijl was een meer gericht op het jonge publiek van de YA genre. Met korte zinnen, eenvoudige en duidelijke taal, voelde het meer geschreven voor kinderen. Persoonlijk is dat niet mijn favoriet, maar de manier waarop de spanning werd opgebouwd en hoe het verhaal in elkaar zat zorgde ervoor dat ik mij hier na twee hoofdstukken niet meer aan stoorde. Ik kan echter begrijpen dat andere mensen dit wel zien als iets heel vervelends.
⛴ De manier van praten van vooral de hoofdpersoon Kitty, voelde vooral in het begin iets te modern aan. Met uitdrukkingen als '... snap je?' , maar ook Kitty's houding en gedrag richting haar ouders. 
Ik begrijp Kitty wel dat ze boos is doordat haar vader een fout heeft begaan in beleggen en dat ze daardoor nu in armoede leven, maar de manier waarop ze tegen haar ouders praat, uit de hoogte en brutaal is niet iets wat in die tijd geduld werd. Zeker vrouwen hadden het niet zo voor het zeggen en respect voor ouders stond echt hoog in het vaandel. Als tiener kreeg je rustig een klap als je respectloos tegen je ouders sprak en kon je als vrouw zijnde echt niet zomaar doen en laten wat je wilde.
Ook kan je vraagtekens zetten bij de manier waarop de eersteklas passagiers zo gemakkelijk vriendschappelijk omgingen met de kamermeisjes die ze voor de tocht nog niet kende.

Al met al is het een erg goed boek. De spanning is voelbaar en er staat veel op het spel. De karakters zijn leuk om te volgen en dit boek is absoluut een aanrader als je een fan bent van de Titanic. 

Mijn Goodreads beoordeling 

Unsinkable                     ★★★★

Lijkt dit boek jou watt? Heb je het al gelezen? Laat het mij weten in de reacties hieronder! 
Tot snel! 


Een reactie posten

Laat mij hier weten wat je ervan vindt! Je hoeft je niet aan te melden om te kunnen reageren. ;)

Instagram